projekt koordynowany przez
Centrum UNEP/GRID-Warszawa
i Ambasadę Francji w Polsce
  • Obecnie zużywamy o połowę więcej zasobów niż nasza planeta jest nam w stanie zaoferować 
  • Masa odpadów komunalnych wyniesie 2,2 miliarda ton rocznie do 2025 roku 
  • Nieprawidłowe wyrzucanie śmieci skutkuje zanieczyszczeniem wody i powietrza  
  • Przeciętny mieszkaniec Polski produkuje średnio 325 kg odpadów każdego roku  
  • Recykling jest niezbędny do zmniejszenia negatywnego wpływu naszego stylu życia na środowisko 

W kategorii miast powyżej 100 tysięcy laureatem konkursu Eco-Miasto w kategorii Odpady i Gospodarka o Obiegu Zamkniętym został Rybnik. Elementem wyróżniającym miasto jest jego unikalny plan implementacji zasad gospodarki obiegu zamkniętego w celu ograniczenia ilości odpadów i rozpowszechnienia recyklingu. Strategia Rozwoju Miasta Rybnik ma na celu podnoszenie świadomości ekologicznej mieszkańców, promowanie proekologicznych postaw i gospodarki obiegu zamkniętego. W ramach przemiany w mieście ma powstać Centrum Zielonej Energii, które będzie sercem nowego systemu gospodarowania odpadami. Śmieci będą tam przetwarzane na liczne sposoby, a część z nich będzie poddawana przetwarzaniu termicznemu w celu otrzymania wodoru, który ma stanowić paliwo lokalnego transportu. Aby usprawnić segregację odpadów powstaną tzw. ekodomki, czyli pawilony mające zastąpić boksy śmietnikowe przy zabudowie wysokiej. Pracownicy ekodomków będą na bieżąco segregować odpady przekazane im przez mieszkańców w jedynie trzech grupach: odpady kuchenne, higieniczne i pozostałe.

Poza CZE, gmina aktywnie działa na polu redukcji ilości odpadów. Radni wyeliminowali jednorazowe produkty z urzędu miasta, a ich ambicja sięga znacznie dalej. Podczas miejskiej majówki w 2019 roku po raz pierwszy użyty został ekokubek wielokrotnego użytku, a w planach jest wprowadzenie systemu wielorazowych naczyń w kaucji krosowej wśród lokalnych restauracji. Jednocześnie, Rybnik jest zaangażowany w inicjatywy międzynarodowe i był jednym ze współautorów Zestawu Narzędzi Zrównoważonego Posiłku Publicznego, którego celem jest implementacja zasad gospodarki o obiegu zamkniętym i minimalizacja marnotrawca żywności.  

Przeczytaj również

Francuskie inspiracje dla polskich miast 

Inwestycje w zieleń  W 2020 roku “The National Union of Landscape Enterprises” oraz “Hortis” zaprezentowały ranking najbardziej zielonych miast we Francji.

Kępno - laureat konkursu w kat. Odpady, Gospodarka o Obiegu Zamkniętym

Kępno prowadzi skuteczne działania mające na celu minimalizację ilości wytwarzanych odpadów.

Drugie życie kontenerów

Malcom McLean nigdy nie stał się ikoną popkultury, pomimo iż jest osobą która wywarła ogromny wpływ na życie każdego z nas. Jest on wynalazcą i popularyzatorem współczesnych kontenerów.

Zero Waste w Szkolnych Stołówkach: Wrocław Wprowadza Zasady Zdrowego Żywienia

Wrocław stawia kolejne kroki w kierunku zrównoważonego rozwoju, podejmując inicjatywę mającą ogromny wpływ na zdrowie lokalnej społeczności i adaptację miasta do zmian klimatu.

Budownictwo modułowe- ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych konstrukcji

 Obecne trendy demograficzne, takie jak rosnąca liczba populacji i zwiększająca się klasa średnia sprawiają, iż istnieje poważne ryzyko wyczerpania licznych globalnych zasobów, takich jak węgiel,…

Edycje programu

Chcesz być na bieżąco?Zapisz się na newsletter!

Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania dotyczące projektu, to napisz do nas:
kontakt@eco-miasto.pl

Organizatorzy projektu

© UNEP/GRID-Warszawa 2013-2024