projekt koordynowany przez
Centrum UNEP/GRID-Warszawa
i Ambasadę Francji w Polsce
  • Zieleń zajmuje średnio 42% powierzchni europejskich miast  
  • Szacuje się, że do 2050 roku 75% mieszkańców świata będzie zamieszkiwało miasta  
  • Obcowanie z zielenią pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze, zdolności pamięciowe i uwagę  
  • Roślinność miejska przyczynia się do zmniejszenia temperatury w miastach i oczyszczania powietrza z zanieczyszczeń 

Konin został nagrodzony za kompleksowość działań w zakresie rozwoju błękitno-zielonej infrastruktury i zieleni miejskiej oraz projekt "Zielone korytarze miejskie”, którego elementami są między innymi parki kieszonkowe oraz osiedlowe zielone podwórka. Celem tego projektu jest zwiększenie powierzchni terenów zielonych, zintensyfikowaniu działań́ związanych z zagospodarowaniem wód opadowych w mieście w miejscu ich powstawania. Konsekwencją tego docelowo będzie likwidacja miejskiej "wyspy ciepła" zidentyfikowanej przede wszystkim na Rynku Miejskim oraz poprawa mikro klimatu wewnątrz miasta. Wskazanym działaniom towarzyszą działania edukacyjno-informacyjne, zwiększające świadomość́ mieszkańców miasta na temat skutków zmian klimatu.  

Przeczytaj również

Mariaż Miasta z Naturą: Rola ogrodów społecznościowych w tworzeniu zrównoważonych przestrzeni miejskich

Ogrody społecznościowe stanowią znakomity przykład tego, jak skutecznie można łączyć środowisko miejskie z naturą, budując jednocześnie zrównoważone, przyjazne dla mieszkańców miasta przestrzenie.

NHOOD Polska w trosce o klimat

Realizując strategię potrójnego, pozytywnego wpływu Nhood Polska troszczy się o Planetę poprzez szereg wielotorowych działań.

Kraków – laureat konkursu w kat. Zieleń miejska, błękitno-zielona infrastruktura

Kraków odniósł w ostatnich latach sukces, wprowadzając wiele zmian mających wpływ na codzienne życie mieszkańców.

Podniebne ogrody - jak zmieniają się dachy Paryża

Około 56% populacji mieszka w miastach, a do 2050 ta liczba ma wynosić 70%.

Farmy wertykalne – pionowe uprawy w miastach

Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych, za co w dużej mierze odpowiada transport owoców i warzyw.

Edycje programu

Chcesz być na bieżąco?Zapisz się na newsletter!

Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania dotyczące projektu, to napisz do nas:
kontakt@eco-miasto.pl

Organizatorzy projektu

© UNEP/GRID-Warszawa 2013-2024