projekt koordynowany przez
Centrum UNEP/GRID-Warszawa
i Ambasadę Francji w Polsce
  • Do 2050 roku 70% populacji będzie żyło w miastach 
  • Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych 
  • Transport warzyw i owoców odpowiada za aż 36 proc. emisji transportu wszystkich produktów żywnościowych 
  • Ponad 800 milionów ludzi na świecie głoduje 

Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych, za co w dużej mierze odpowiada transport owoców i warzyw. W Europie przywykliśmy do dostępności produktów przez cały rok, na nasze stoły coraz częściej trafiają one z innych kontynentów. Średnio to, co wkładamy na nasz talerz przebyło dystans 4 tysięcy kilometrów. Nadmierne emisje gazów cieplarnianych, a co za tym idzie ocieplający się klimat negatywnie wpływają na uprawę owoców, warzyw oraz zbóż. Dodatkowo, współczesna dieta oparta w dużej mierze na produktach mięsnych powoduje, że coraz większa liczba terenów zadrzewionych jest przeznaczona na pola uprawne w związku z zapotrzebowaniem na pasze dla zwierząt. 

Aby zmniejszyć emisje związane z produkcją żywności niezbędna jest zmiana naszych nawyków zakupowych. Powinniśmy kupować produkty lokalne i sezonowe. Im krótsza droga na nasz talerz, tym mniejszy ślad węglowy danego produktu. Dodatkowo, warto wybierać produkty roślinne, które są podstawowym składnikiem diety planetarnej, która cieszy się coraz większą popularnością.  

Dieta planetarna -  to sposób żywienia zaproponowany przez naukowców wchodzących w skład komisji The EAT -Lancet Commission on Food, Planet, Health. Opracowali oni wytyczne dotyczące pełnowartościowej diety dla stale rosnącej globalnej populacji ludzi. W uproszczeniu ten sposób żywienia zakłada zminimalizowanie spożycia mięsa (w szczególności czerwonego) i cukru, przy jednoczesnym zwiększeniu konsumpcji warzyw, owoców, orzechów i nasion. 

Brak konieczności transportu na duże odległości oraz roślinne pochodzenie to dwie największe zalety produktów z farm wertykalnych powstających w miastach. Ze względu na zajmowanie niewielkiej powierzchni i czasu potrzebnego do przygotowania gotowego do spożycia produktu – farmy wertykalne stanowią rozsądną alternatywę dla tradycyjnego rolnictwa. 

Singapur to jedno z państw, gdzie gęstość zaludnienia jest na tyle duża, że niemożliwa jest tam uprawa tradycyjnymi sposobami. Na jego terenie funkcjonuje aż siedem farm wertykalnych. Jedną z najbardziej znanych jest Sky Greens. Szacuje się, że dzięki zastosowanej tam technologii możliwe jest dostarczenie od pięciu do dziesięciu razy więcej warzyw, w stosunku do konwencjonalnej uprawy na tym samym areale. Farma zużywa niewiele energii i wody. Prąd pozyskiwany jest z paneli fotowoltaicznych, a woda z deszczówki, dodatkowo po wykorzystaniu jej do nawodnienia roślin jest zawracana do obiegu.  

W Polsce również powstają tego typu uprawy, do najbardziej znanych firm należą - Urbanika Farms z Krakowa oraz Listny Cud, który uprawia mikroliście w jednym z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie.  

Przeczytaj również

Pociąg do natury – kreatywne tereny zielone

Z uwagi na liczne korzyści miasta stanowią dogodne miejsce do życia, co sprawia, iż odsetek populacji w nich zamieszkujący zwiększy się z około 56% do aż 70% do roku 2050.

NHOOD Polska w trosce o klimat

Realizując strategię potrójnego, pozytywnego wpływu Nhood Polska troszczy się o Planetę poprzez szereg wielotorowych działań.

Permakulturowy ogródek na warszawskiej Sadybie

Szacuje się, że w 2025 roku 60% mieszkańców świata będzie mieszkało w aglomeracjach miejskich. W 2050 roku ta liczba może sięgnąć nawet 75%.

Pionierzy ze Szczytna

Produkcja energii elektrycznej odpowiada za 40% całkowitej globalnej emisji dwutlenku węgla.

Budownictwo na nowo, czyli domy pasywne

Europejski Nowy Zielony Ład wyznaczył ambitny cel jakim jest zostanie pierwszym neutralnym klimatycznie kontynentem na świecie.

Edycje programu

Chcesz być na bieżąco?Zapisz się na newsletter!

Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania dotyczące projektu, to napisz do nas:
kontakt@eco-miasto.pl

Organizatorzy projektu

© UNEP/GRID-Warszawa 2023