projekt koordynowany przez
Centrum UNEP/GRID-Warszawa
i Ambasadę Francji w Polsce
  • Do 2050 roku 70% populacji będzie żyło w miastach 
  • Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych 
  • Transport warzyw i owoców odpowiada za aż 36 proc. emisji transportu wszystkich produktów żywnościowych 
  • Ponad 800 milionów ludzi na świecie głoduje 

Produkcja żywności odpowiada za ¼ wszystkich emisji gazów cieplarnianych, za co w dużej mierze odpowiada transport owoców i warzyw. W Europie przywykliśmy do dostępności produktów przez cały rok, na nasze stoły coraz częściej trafiają one z innych kontynentów. Średnio to, co wkładamy na nasz talerz przebyło dystans 4 tysięcy kilometrów. Nadmierne emisje gazów cieplarnianych, a co za tym idzie ocieplający się klimat negatywnie wpływają na uprawę owoców, warzyw oraz zbóż. Dodatkowo, współczesna dieta oparta w dużej mierze na produktach mięsnych powoduje, że coraz większa liczba terenów zadrzewionych jest przeznaczona na pola uprawne w związku z zapotrzebowaniem na pasze dla zwierząt. 

Aby zmniejszyć emisje związane z produkcją żywności niezbędna jest zmiana naszych nawyków zakupowych. Powinniśmy kupować produkty lokalne i sezonowe. Im krótsza droga na nasz talerz, tym mniejszy ślad węglowy danego produktu. Dodatkowo, warto wybierać produkty roślinne, które są podstawowym składnikiem diety planetarnej, która cieszy się coraz większą popularnością.  

Dieta planetarna -  to sposób żywienia zaproponowany przez naukowców wchodzących w skład komisji The EAT -Lancet Commission on Food, Planet, Health. Opracowali oni wytyczne dotyczące pełnowartościowej diety dla stale rosnącej globalnej populacji ludzi. W uproszczeniu ten sposób żywienia zakłada zminimalizowanie spożycia mięsa (w szczególności czerwonego) i cukru, przy jednoczesnym zwiększeniu konsumpcji warzyw, owoców, orzechów i nasion. 

Brak konieczności transportu na duże odległości oraz roślinne pochodzenie to dwie największe zalety produktów z farm wertykalnych powstających w miastach. Ze względu na zajmowanie niewielkiej powierzchni i czasu potrzebnego do przygotowania gotowego do spożycia produktu – farmy wertykalne stanowią rozsądną alternatywę dla tradycyjnego rolnictwa. 

Singapur to jedno z państw, gdzie gęstość zaludnienia jest na tyle duża, że niemożliwa jest tam uprawa tradycyjnymi sposobami. Na jego terenie funkcjonuje aż siedem farm wertykalnych. Jedną z najbardziej znanych jest Sky Greens. Szacuje się, że dzięki zastosowanej tam technologii możliwe jest dostarczenie od pięciu do dziesięciu razy więcej warzyw, w stosunku do konwencjonalnej uprawy na tym samym areale. Farma zużywa niewiele energii i wody. Prąd pozyskiwany jest z paneli fotowoltaicznych, a woda z deszczówki, dodatkowo po wykorzystaniu jej do nawodnienia roślin jest zawracana do obiegu.  

W Polsce również powstają tego typu uprawy, do najbardziej znanych firm należą - Urbanika Farms z Krakowa oraz Listny Cud, który uprawia mikroliście w jednym z pomieszczeń Instytutu Materiałów Elektronicznych na warszawskim Mokotowie.  

Przeczytaj również

Francuskie inspiracje dla polskich miast 

Inwestycje w zieleń  W 2020 roku “The National Union of Landscape Enterprises” oraz “Hortis” zaprezentowały ranking najbardziej zielonych miast we Francji.

Czemu Rotterdam jest jak gąbka?

Pod koniec ubiegłego roku Tuvalu ogłosiło, że będzie pierwszym państwem, które stworzy swoją cyfrową kopię w metawersum.

Szuwary zamiast betonu

Londyn nad Tamizą, Paryż nad Sekwaną czy Warszawa nad Wisłą, to tylko parę z licznych przykładów miast, które powstały nad dużymi rzekami.

Hydratico – Woda dla wszystkich, ulga dla środowiska

Woda jest źródłem naszego życia, a dostęp do niej jednym z podstawowych praw człowieka. Jest ona niezbędna dla naszego zdrowia i rozwoju.

Konin - laureat konkursu w kat. Efektywność Energetyczna, OZE, Jakość Powietrza

Konin został wyróżniony za kompleksowe podejście do poprawy efektywności energetycznej budynków.

Edycje programu

Chcesz być na bieżąco?Zapisz się na newsletter!

Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania dotyczące projektu, to napisz do nas:
kontakt@eco-miasto.pl

Organizatorzy projektu

© UNEP/GRID-Warszawa 2017-2024